Tekenaap?!
Een aap die parasieten in zijn vacht heeft? Nee hoor. Een oud wiskundig instrument uit het museum Boerhaave. Op maandag 29 januari kwamen er vijf gastdocenten van museum Boerhaave (Leiden) les geven bij ons op school aan alle tweede klassen. Het was weer een groot succes.
Alle leerlingen waren druk in de weer met blokjes om uit de afbeeldingen van twee aanzichten een 3D-figuur te bouwen en om met een tekenaap (die eigenlijk pantograaf heet) vervormde figuren te vergroten en deze vervolgens te bekijken in een cilindervormige spiegel om het oorspronkelijke beeld te kunnen zien. Verder werden er met afbeeldingen van de stokjes van Napier volop vermenigvuldigingen uitgevoerd en werden er met kaartjes met getallen en punten erop verschillende piramides op de juiste manier ingevuld.
Dit was de laatste keer dat het museum naar ons toe kwam, want het museum is, na een verbouwing van ruim anderhalf jaar, pas weer opnieuw geopend en heet nu Rijksmuseum Boerhaave. Dus volgend jaar gaan we met de tweede klassen weer naar Leiden om daar een bezoek te brengen aan het museum, want er is natuurlijk veel meer te zien dan alleen de wiskunde-opdrachten uit de gastlessen. Het museum is een ware schatkamer van wetenschap en geneeskunde waar je de belangrijkste uitvindingen van de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis kunt ontdekken. Echt de moeite waard om een kijkje te nemen!
De leerlingen hadden er plezier in om wiskunde en geschiedenis te combineren, en om fysiek bezig te zijn met een vak dat toch vaak nogal theoretisch is. Wiskunde Wonderland ten top, dus. Boerhaave, bedankt. En de volgende keer in de dierentuin extra goed opletten: misschien zie je wel een tekenaap.